De Jupiler Pro League, voorheen bekend als de Belgische Eerste Klasse, is de hoogste voetbalcompetitie van België. De competitie werd in 1895 opgericht en heeft sindsdien een rijke geschiedenis en traditie opgebouwd.

 

De eerste Belgische voetbalcompetitie werd opgericht door de Union Belge des Sociétés de Football Association (UBSFA), de voorloper van de huidige Belgische voetbalbond. De competitie bestond uit zeven teams en de eerste wedstrijd werd gespeeld op 1 september 1895 tussen Racing Club de Bruxelles en FC Liégeois. Racing Club de Bruxelles won de wedstrijd met 7-0.

 

In de beginjaren van de competitie speelden de teams slechts enkele wedstrijden per seizoen en werden de kampioenen bepaald op basis van de beste winst-verliesverhouding. In 1904 werd het systeem veranderd en werden de kampioenen bepaald op basis van een play-off-systeem.

 

In de daaropvolgende jaren groeide de populariteit van het voetbal in België en werd de competitie uitgebreid naar 12 teams in 1908 en naar 14 teams in 1921. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de competitie stil, maar in de jaren 20 en 30 kende het Belgische voetbal een periode van groei en succes.

 

In de jaren 50 werd de competitie opnieuw uitgebreid naar 16 teams en in 1974 werd de huidige naam van de competitie, de Belgische Eerste Klasse, aangenomen. In 1995 vierde de competitie haar 100-jarig bestaan met een jubileumtoernooi.

 

In 2008 werd de competitie opnieuw hervormd en werd de naam veranderd in de Jupiler Pro League, naar de Belgische bierbrouwer Jupiler, die sindsdien de officiële sponsor van de competitie is. De competitie werd ook verkleind tot 16 teams en er werd een play-off-systeem ingevoerd om de kampioen te bepalen.

 

De Jupiler Pro League heeft in de loop der jaren vele getalenteerde spelers en succesvolle clubs voortgebracht, zoals RSC Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik en KRC Genk. Dit komt ook door de transferperiode en al het transfernieuws wat we voorbij zien komen. Het is een belangrijk onderdeel van de Belgische sportcultuur en trekt elk seizoen duizenden fans naar stadions over het hele land.

 

Kortom, de geschiedenis en het ontstaan van de Jupiler Pro League zijn nauw verbonden met de ontwikkeling van het Belgische voetbal. Sinds de oprichting in 1895 heeft de competitie vele veranderingen en hervormingen doorgemaakt, maar het heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in de harten van voetbalfans in België en daarbuiten.