Inzicht in de verbinding tussen PTSS en nachtmerries

Het ervaren van of getuige zijn van verontrustende gebeurtenissen kan leiden tot posttraumatische stressstoornis (PTSS), een psychische aandoening die 7,7 miljoen Amerikaanse volwassenen treft. De stoornis kan ervoor zorgen dat mensen zich angstig en bang voelen, wat leidt tot flashbacks en nachtmerries. In feite heeft tot 96 procent van de mensen met PTSS deze verontrustende dromen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om PTSS-gerelateerde nachtmerries te behandelen. Als jij of iemand van wie je houdt te maken heeft met PTSS, lees dan verder om te begrijpen hoe dit de slaap beïnvloedt, en de beschikbare behandelingsopties.

The Nightmare Connection

Voor mensen met PTSS zijn nachtmerries niet alleen generieke enge dromen – ze draaien over het algemeen rond de traumatische ervaring van de persoon, waardoor overlevenden gedwongen worden de pijn regelmatig opnieuw te beleven. Iemand die bijvoorbeeld getuige is geweest van een schietpartij, kan merken dat de gebeurtenis zich herhaalt in zijn of haar nachtmerries.

Voor sommige mensen beginnen nachtmerries kort na de traumatische gebeurtenis; anderen gaan misschien jaren voordat ze hun eerste nare droom hebben gehad. De nachtmerries komen meestal eerder in de nacht voor en mensen kunnen er fysiek op reageren, in hun slaap rondslingeren of schreeuwen.

Wat je kunt doen

PTSS-behandeling kan de frequentie van traumagerelateerde nachtmerries helpen verlagen. Er zijn verschillende benaderingen van behandeling en de optimale strategie verschilt van persoon tot persoon. Het kan gaan om soorten cognitieve therapie, meditatie, medicatie en meer.

Als de nachtmerries niet stoppen na een PTSD-behandeling, kan beeldrepetitie-therapie helpen. Deze techniek houdt in dat mensen die nachtmerries ervaren hun nare droom herinneren en een nieuw einde bedenken terwijl ze wakker zijn, zodat ze niet langer van streek raken. Vervolgens ‘repeteren’ ze het nieuwe einde keer op keer in hun geest, met als doel dat het de volgende keer dat de nachtmerrie zich voordoet, wordt overgedragen, waardoor uiteindelijk de frequentie van de verontrustende droom wordt verminderd.

Medicatie wordt zelden voorgeschreven voor PTSS-gerelateerde nachtmerries, maar als niets anders werkt – of als de nachtmerries ernstig zijn – neem dan contact op met uw arts. Onderzoek toont aan dat bepaalde medicijnen, zoals sympathicolytische medicatie die wordt gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen, kunnen helpen. Onthoud dat, hoewel PTSS ernstig is, veel mensen met succes worden behandeld en een vol, gelukkig leven leiden.

Door: The National Sleep Foundation

https://www.sleep.org/articles/understanding-the-connection-between-ptsd-and-nightmares/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *