Wat is hyaluronzuur?

Wat is HA?

Hyaluronzuur (HA) is een suiker die van nature in onze huid voorkomt en die water vasthoudt en helpt het gehydrateerd en mollig te houden. Het HA in ons lichaam houdt duizend keer zijn gewicht in water vast om niet alleen al dat vocht in onze huid en gewrichten vast te houden, maar ook om te voorkomen dat al dat vocht in de lucht verdampt, volgens Dr. Lily Talakoub, een dermatoloog bij de McLean Centrum voor dermatologie en huidverzorging.

Net als collageen en elastine neemt de hoeveelheid natuurlijk voorkomend hyaluronzuur in ons lichaam af naarmate we ouder worden. Er zijn echter manieren om de productie van HA in ons lichaam te stimuleren. “Dieet heeft een aanzienlijke invloed op de huid”, zegt Dr. Howard D. Sobel, een dermatoloog in New York City. “Het eten van fruit en groenten met veel antioxidanten beschermt de huid tegen ontstekingen en helpt op haar beurt de huid deze te behouden.”

HA is een krachtige bevochtiger

Bij gebruik in huidverzorgingsproducten zoals crèmes en serums, brengt hyaluronzuur vocht naar het huidoppervlak. “Vanwege zijn vermogen om water te trekken en vast te houden, kan het worden gebruikt als bevochtiger in uw huidverzorgingsprogramma”, zegt dr. Rachel Nazarian, dermatoloog bij de Schweiger Dermatology Group in New York City. “Het houdt de huid continu de hele dag gehydrateerd.”

Controleer de labels van je favoriete huidverzorging – de kans is groot dat je het al in een of andere vorm gebruikt. “Als actueel [product] zal het, zolang het in de juiste formulering zit, de huid er vochtiger en jonger uit laten zien omdat het de elasticiteit van de huid verbetert”, zegt Dr. Kavita Mariwalla, een dermatoloog in New York City en de oprichter van Mariwalla Dermatology. Hyaluronzuur is zo krachtig in het trekken van vocht naar het oppervlak van je huid, dat je het waarschijnlijk niet in meer dan één product in je routine hoeft te gebruiken.

Hyaluronzuur speelt goed met de meeste andere ingrediënten en kan worden gecombineerd met schillen, retinolen, vitamines en andere zuren. Nazarian zegt dat de enige uitzondering zuren met een lage pH-waarde zijn, zoals glycolzuur, omdat het het HA kan afbreken en het ineffectief kan maken.

Maar het kiezen van het juiste hyaluronzuurproduct is lastig. Het molecuul is vaak te groot om effectief hydratatie diep in de huidlagen te geven. “[Zie] waar het molecuul wordt gemicroniseerd of [als] het HA zich in een voertuig bevindt dat de huid binnendringt om effectief te zijn waar het moet zijn”, zegt ze. ‘Anders leg je het gewoon op de huid zonder dat het helpt.’

Nazarian beveelt producten aan zoals de Proactiv Green Tea Moisturizer. “Ik vind het geweldig dat het lichtgewicht en olievrij is, dus goed voor mijn voor acne gevoelige patiënten”, zegt ze. “Het bevat ook groene thee, een antioxidant die huidveroudering helpt te verbeteren, en hyaluronzuur om de hydratatie van de huid te behouden.” Mariwalla is fan van de SkinCeuticals Hyaluronic Acid Intensifier. Een andere optie is het budgetvriendelijke L’Oreal Paris Revitalift Pure Hyaluronic Acid Serum – dit derm-gevalideerde krachtige serum maakt de huid intens voller en hydrateert terwijl het ook zichtbaar rimpels vermindert. Bovendien is het volgens Nielsen het # 1-serum in Amerika.

Wat zijn HA injectables?

Injectables zoals JUVÉDERM en Restylane gebruiken een gelvorm van hyaluronzuur om volume toe te voegen aan de huidlaag van de huid. Met een paar prikken van een naald vult de gel verzonken gebieden op, maakt fijne lijntjes glad en vermindert schaduwen – en lost dan langzaam op in de loop van een jaar. “In vulstoffen wordt hyaluronzuur gebonden in een geldrager die het op zijn plaats houdt waar het wordt geïnjecteerd”, zegt Mariwalla. “Het hyaluronzuur creëert volume omdat het water naar het gebied trekt, waardoor een vullend effect ontstaat.”

Bijwerkingen zijn minimaal: u kunt een zwelling of blauwe plek krijgen die twee of drie dagen kan aanhouden. Het belangrijkste om te onthouden bij het krijgen van een soort vulmiddel of injecteerbare os om naar een opgeleide en board-gecertificeerde dermatoloog of plastisch chirurg te gaan. ‘Injectables hebben hun eigen risico – het kan te oppervlakkig of, in zeldzame gevallen, in een bloedvat worden geïnjecteerd’, zegt Nazarian.

Omdat hyaluronzuur iets is dat ons lichaam al produceert, wordt het als veilig beschouwd voor gebruik in alle soorten injectables. Neem bijvoorbeeld de vloeibare neuscorrectie. Nazarian zegt dat dermatologen vuller gebruiken om “hobbels in de neus te egaliseren en de vorm te verbeteren, of zelfs om voetpijn te verbeteren bij patiënten die de demping in hun hielen hebben verloren. Het kan in de voeten worden geïnjecteerd om de opvulling op het bot te verbeteren en pijn verminderen. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *