Bevorderen essentiële oliën een goede nachtrust?

De reukkracht wordt een steeds populairder onderzoeksgebied, aangezien wetenschappers onderzoeken hoe bepaalde geuren een persoon kunnen verbinden met verschillende herinneringen uit de kindertijd en hoe bepaalde aroma’s een reeks emotionele en fysieke reacties kunnen oproepen.

Sommige van deze geuren zijn te vinden in etherische oliën, geconcentreerde formuleringen van aromatische plantaardige stoffen die steeds populairder worden, naarmate meer mensen op zoek gaan naar natuurlijke remedies om de geest te kalmeren, te helpen ontspannen en zelfs pijn te verzachten. In feite wordt aromatherapie op basis van etherische olie nu door sommige ziekenhuizen gebruikt als aanvulling op traditionele medische zorg om postoperatieve ongemakken na een operatie te helpen beheersen, en in andere gevallen wordt het gebruikt om een ​​betere nachtrust te bevorderen.

Essentiële oliën zijn verkrijgbaar in een breed scala aan geuren, waaronder citroen, pepermunt, rozemarijn, sandelhout en theeboom. Om deze oliën te maken, worden de bladeren, zaden en wortels van elk ingrediënt verwerkt om de sterkste extracten vrij te maken. De resulterende olie wordt vervolgens toegevoegd aan lotions, kaarsen, sachets en andere huis- en badproducten.

Sommige essentiële oliën werken als stimulans om het energieniveau van een persoon te verhogen; van andere zoals lavendel, vanille en jasmijn is aangetoond dat ze angst verminderen, de bloeddruk stabiliseren en de algehele slaapkwaliteit verbeteren. Ze worden vaak gebruikt in een geurverspreider, maar kunnen ook worden ervaren door een of twee druppels op lakens te leggen of op een kleine doek te spritteren die vervolgens onder het kussen op het bed wordt gelegd.

Interessant is dat, hoewel één essentiële olie gunstig kan zijn om te slapen, een combinatie van verschillende oliën zelfs nog beter kan zijn: een mengsel van meerdere essentiële oliën (scharlei, lavendel en marjolein) bleek effectiever in het verbeteren van de slaapkwaliteit dan lavendelolie alleen.

Naast de essentiële oliën waarvan wordt aangenomen dat ze de slaap direct beïnvloeden, kunnen verschillende andere oliën, zoals Mexicaans laurierblad en de woestijnplant Cistanche tubulosa, stemmingsverbeterende effecten hebben, indirect de slaap verbeteren door gevoelens van depressie te verminderen.

Hoewel er geen garantie is dat het gebruik van etherische oliën je de hele nacht laat slapen, heeft het weinig nadelen om ze te proberen. Je slaapkamer zal op zijn minst heerlijk ruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *